zápisky z "putování" mladým manželstvím...

Ádéčko definitivně končí - co my na to?

22. 12. 2008 13:26
Rubrika: Společnost

Zármutek, zklamání, nostalgie... Takové pocity mě naplnily včera, když jsem si po mši prohlížel v kostele pultík s časopisy a na něm nové číslo AD Speciál. Nad obsahem jsem kroutil hlavou. To ale nebylo nic ve srovnání s tím, když jsem si přečetl úvodník šéfredaktora nakladatelství Portál P. Zdeňka Jančaříka, SDB. Zdeněk v něm totiž oznámil definitivní konec AD Speciál, skomírajícího nástupce legendárního a pro určitou generaci kultovního časopisu AD (Anno Domini).

K faktickému zániku původního Ádéčka došlo už před čtyřmi lety, kdy se stalo pouhou přílohou magazínu České křesťanské akademie Univerzum. Už tehdy bylo jasné, že původnímu Ádéčku je konec. Nyní je konec i AD Speciál (do léta jsem s tímto periodikem autorsky spolupracoval, ale postupně jsem v tom přestal vidět smysl...) a vzniká tak výrazná díra v nabídce křesťanských časopisů pro mladé.

Jaká je nyní nabídka křesťanských časopisů?

V současné době, pokud mám já přehled, vychází kvalitní Nezbeda, kterého ale čtenáři opouští na začátku druhého stupně základní školy. Časopisem pro chlapce (zejména ministranty) především právě na druhém stupni je rovněž velmi dobrý Tarsicius. Podobné věkové skupině opačného pohlaví (s mírným přesahem do středoškolského věku) je určen In!. Účastnil jsem se před několika lety diskusí před jeho vznikem (myslel jsem si, že půjde o nové Ádéčko... ale mýlil jsem se) a výsledek považuji také za velmi kvalitní.

Novinkou je česká mutace polského časopisu Milujte se! s podtitulem "pro novou evangelizaci". Jeho přímý evangelizační potenciál je podle mého názoru ale velmi malý (In! je v tomto směru o hodně dál). Považuju ho spíš za povzbuzení a utvrzení pro již věřící, kteří nepotřebují číst různé protichůdné názory, alternativní pohledy, ale chtějí slyšet, že nejsou ve své víře sami. Nic proti tomu, je to určitě dobře.

Smíříme se s koncem Ádéčka nebo ne?

Nicméně si myslím, že i přesto nebo právě proto by tu měl být časopis, který bude otevřeně psát o tématech duchovního života, vztahů, aktuálního dění v církvi, nebude se bát alternativních pohledů (nemyslím mimo církev, ale zevnitř církve - Tomáš Halík apod.), bude psát s respektem o jiných církvích a náboženstvích i o světu mimo církev, nebude psát "církevštinou", ale jazykem, kterému mladí lidé v ČR rozumějí, bude zprostředkovávat křesťanskou kulturní scénu, bude zajímavý i pro lidi mimo církev... Prostě jako staré Ádéčko z let 1990-2003.

Šéfredaktor Jančařík v úvodníku posledního čísla AD Speciál píše, že nyní musí přijít mladší, kteří budou mít síly, nadšení a energii na to vybudovat nový křesťanský časopis pro mladé. Najdou se tito "nadšenci"? A je vůbec o takový "otevřený" časopis vůbec zájem? Já pevně věřím, že na obě otázky dokážeme odpovědět ano...

Zobrazeno 2915×

Komentáře

pavel-v

ViZ:<br />
V Athénách? ADčko bylo určené pro křesťany, ne pro pohany. Já viděl jedno číslo a nebylo mi z toho dobře.

vojtec

Ester: my totiž doma někde máme i ty původní ročníky po tatínkovi, takže dětem se to zákonitě muselo taky líbit :-D

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.